Waarom wij het kunnen

Waarom wij het kunnen!
Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, worden getraind tot Bruggenbouwers. Bruggenbouwers gaan na de training zelf lotgenotencontacten starten. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Michael Vahrmeijer vertelt zijn/haar verhaal.

Waarom ben je Bruggenbouwer geworden?

“Ik ben Bruggenbouwer geworden, omdat ik vind dat je je medemens moet helpen, zodat ze inzichten krijgen waarvan ze anders geen weet hebben, zodat ze meer kunnen dan ze tot nu toe bereikt hebben. En met name de zelfredzaamheid vind ik hier van groot belang, zodat ze zich niet meer afhankelijk hoeven op te stellen met regeltjes en afspraakjes, maar hun eigen wensen en behoeften kunnen vervullen. Hierdoor neemt hun zelfvertrouwen toe, waardoor zij anders bekeken worden en meer kunnen bereiken.”

Hoe wist je dat deze mogelijkheid er was?

“Ik heb in de krant en op internet gelezen dat deze training er kwam.”

Wat doe jij als Bruggenbouwer?

“Ik ben een powerpoint presentatie aan het maken over hoe mensen hun leven kunnen veranderen. Met voorbeelden uit de natuur laat ik zien hoe de mens functioneert, zodat het allemaal logisch wordt en de mensen het ook kunnen zien en ervaren en ermee aan de slag kunnen. Daarna wil ik in groepsverband 1 keer per maand ervaringen delen en uitwisselen over de veranderingen. De mensen komen hiermee in contact via Travers en Wijz en de toegang is helemaal gratis.”

Welk verschil wil je maken voor jouw doelgroep?

“Het verschil dat ik wil maken is dat mensen erachter komen dat ze een onderdeel zijn van het geheel (de natuur). Ik laat zien hoe het geheel werkt, dat wij ook zo ‘natuurlijk’ kunnen werken en hoe je hier op een simpele manier gebruik van kunt maken.”

Wat brengt het jou?

“Het brengt me heel veel voldoening, want ik wist dit eerst ook niet, maar toen ik er achter kwam wist ik een ding, dit is mijn grote droom; dit ga ik later delen met mensen die daar behoefte aan of interesse in hebben, zodat zij dat ook kunnen!"

Wat is het mooiste moment dat je als Bruggenbouwer hebt meegemaakt?

“Dat we allemaal mensen zijn met dezelfde wensen en behoeften. Iedereen in de groep wil een bijdrage leveren om de mensen met een ‘achterstand’ in werk en inkomen, zelfredzaamheid of gezonde leefstijl op een hoger plan te krijgen. Dat is toch FANTASTISCH."