Vrijwillige thuiszorg

Ben je mantelzorger en lijkt het je prettig om af en toe iets uit handen te kunnen geven? Of woon je zelfstandig en mis je door je ziekte of beperking contact, steun en gezelschap? Vrijwilligers van Vrijwillige thuiszorg staan voor je klaar. Contact en gezelschap staan daarbij centraal.

De vrijwilligers ontlasten mantelzorgers door bijvoorbeeld een rondje te wandelen met iemand die extra aandacht kan gebruiken of een spelletje te doen met iemand die zich alleen voelt. Ook zijn ze er voor mensen die zelfstandig wonen, maar een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen koken of mee gaan winkelen.

Deze vrijwillige inzet kent geen minimale of maximale termijn en richt zich op diverse doelgroepen, zoals volwassenen met een beperking, kinderen met een handicap of gedragsstoornis, dementerende ouderen en chronisch zieken. Een match komt tot stand op basis van de zogeheten ''klik'', zodat er sprake is van een win-winsituatie. Vrijwilligers verrichten in principe geen huishoudelijk werk, verpleegkundige of risicovolle taken. We zetten maximaal 2 dagdelen per week een vrijwilliger in bij een hulpvrager.

Hulp vragen

Je belt rechtstreeks naar Steunpunt Informele Zorg: (038) 422 52 00 of stelt je vraag via het hulpvraagformulier. De contactpersoon zoekt in overleg met jou een vrijwilliger die past bij jouw situatie.

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger aan de slag? Kijk bij Word vrijwilliger.