Uit Stille Armoede

Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, worden getraind tot Bruggenbouwers. Bruggenbouwers gaan na de training zelf lotgenotencontacten starten. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Bruggenbouwer Suzelot Karduks vertelt haar verhaal.


Foto: Bruggenbouwer: Suzelot Karduks, vrijwilliger bij de Informele Voordeur en ArboPositief Kampen

Waarom ben je Bruggenbouwer geworden?

“Om de nieuwe sociale kaart te leren, nadat de Participatiewet in werking is getreden. Voor de Informele Voordeur proberen we een aanspreekpunt te zijn voor burgers met een handicap en hun naasten. Zelf ben ik heel leergierig en werk ik graag stapsgewijs. Een project opzetten trok me.”

Hoe wist je van het project Bruggenbouwers?

“Crystal Ziel van de gemeente Zwolle tipte me.”

Wat doe jij als Bruggenbouwer?

“Al snel bleek dat ik me wilde verdiepen in het thema ‘stille armoede’. Armoede komt steeds meer voor en erover zwijgen sluit een mens op. Dit sociale isolement dat gebrek aan geld kan genereren heeft bijna altijd gevolgen. Overigens: niet alle mensen met geldgebrek leven in zo''n isolement. Het gebrek aan geld geeft vaak extra zorgen, geregel. De horizon trekt dicht en de lange termijnplanning loopt vaak spaak. Overigens gaat onze overheid er wel van uit dat mensen met bijvoorbeeld een uitkering, de tijd en energie hebben om de puntjes op de i te zetten en te plannen. Toch merkt de overheid dat veel mensen op het gebied van de (financiële) planning, administratie en uiterlijke verzorging steken laten vallen. Ik heb een sketch geschreven over stille armoede.”

Welk verschil wil je maken voor jouw doelgroep?

“De hierboven beschreven situatie, het verschil in perspectief leidt nogal eens tot (voor)oordelen. Denk bijvoorbeeld aan de Fraudewet of de kledingadviezen van staatsecretaris Klijnsma. De sketch die ik uiteindelijk schreef en ga opvoeren beschrijft dit verschil.”

Wat brengt het project Bruggenbouwers jou?

“Creativiteit. Het schrijven voor theater was nieuw. Zo gefocust werken, stap voor stap, bevalt erg goed.”

Wat is het mooiste moment dat je als Bruggenbouwer hebt meegemaakt?

“Het in vertrouwen worden genomen door een medecursist.”

 Meer informatie over Bruggenbouwers? Neem contact op met Informele Zorg van ZwolleDoet! via informelezorg@zwolledoet.nl of bel 038 422 52 00.