Creatief zijn en budgetteren

Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, worden getraind tot Bruggenbouwers. Bruggenbouwers gaan na de training zelf lotgenotencontacten starten. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Solange Kook vertelt haar verhaal.


Foto: Solange Kook

“Mijn is Solange Kook ik woon 16 jaar in Nederland. Hier heb ik de opleiding helpende welzijn gedaan, en werkte ik in de kinderopvang. Wegens ziekte kan ik helaas mijn werk niet meer verrichten. Na jaren thuis te hebben gezeten, besloot ik om naar het wijkcentrum te gaan om gezellig samen met andere vrouwen te zijn en nieuwe contacten te leggen.”

Waarom ben je Bruggenbouwer geworden?

“Allereerst wil ik mensen bewuster maken van hun inkomsten en uitgaven, door het bijhouden van een huishoudboekje. Ook vind ik het belangrijk om aandacht te besteden aan sparen, want veel mensen denken dat je van een uitkering niet zou kunnen rondkomen en sparen.
Daarnaast heb ik een idee om creativiteit te stimuleren, omdat dat mensen ook goed doet. Ik denk dan aan kaarten maken.”

Hoe wist je dat deze mogelijkheid er was?

“Ik ben gevraagd door de bezoekvrouw van wijkcentrum Holtenbroek, Cecil Brown, of ik het leuk vond om de training Bruggenbouwer te doen. Zij zag de kracht in mij.”

Wat doe jij als Bruggenbouwer?

“Momenteel volg ik een budgettraining. Met de kennis die ik nu opdoe, kan ik in de toekomst zelf training geven. Daarnaast ga ik aan de slag met creatief kaartjes maken.”

Welk verschil wil je maken voor jouw doelgroep?

“Ik wil dat de mensen voelen of ervaren dat het nooit te laat is om verandering te brengen in hun leven. Hoe erg een situatie ook is, het kan alleen maar beter worden.”

Wat brengt het jou?

“Het geeft mij voldoening als ik iemand kan helpen of iets kan bijleren. Omdat ik mensen in hun waarde laat, vertrouwen ze mij.”

Wat is het mooiste moment dat je als Bruggenbouwer hebt meegemaakt?

“Het mooiste moment voor mij was de eerste trainingsdag. Het was heel mooi dat we, zonder elkaar nog goed te kennen, zo geraakt werden door ieders persoonlijke verhalen.”

Meer informatie over Bruggenbouwers? Neem contact op met Informele Zorg van ZwolleDoet! via informelezorg@zwolledoet.nl of bel 038 422 52 00.