Gezondheid in eigen hand

Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, worden getraind tot Bruggenbouwers. Bruggenbouwers gaan na de training zelf lotgenotencontacten starten. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Bruggenbouwer Marjon Butterhoff vertelt haar verhaal.


Foto: Marjon Butterhoff

“Mijn naam is Marjon Butterhoff, geboren en getogen in Zwolle. Ik ben een soort duizendpoot die vaak veel ideeën heeft. Het is mij gegeven dat ik spontane ideeën krijg voor allerhande oplossingen op wat voor gebied dan ook. Ik ben meer een ideeënmaker dan een uitvoerder. Hoewel ik vrij handig ben. Ik vind het mooi om mensen iets aan te reiken zodat zij verder kunnen.

Ik zit al jaren bij de Lets ruilkring in Zwolle. Mij spreekt een andersoortige economie erg aan. Het ruilen en delen. Ik heb een brede kennis op gebied van mens- en milieuvriendelijk wonen en vind het leuk om dat te delen met anderen. Daarnaast doe ik al jaren boodschappen voor een oudere dame.

Vanuit mijn opvoeding heb ik geleerd dat je alleen kunt uitgeven wat je hebt en als je iets wilt hebben spaar daar maar voor. Lenen was not done.

De laatste jaren heb ik mijn uitgavenpatroon heel erg moeten bijstellen nadat ik een groot deel van een erfenis gebruikt had voor verhuizing en inrichting, het nog lang niet helemaal klaar had, maar geen geld meer had voor nieuwe spullen. Dan word je heel erg creatief om het op een andere manier op te lossen. Ook daarin kan ik veel betekenen voor anderen: delen hoe je met beperkte middelen veel kunt bereiken. Een van de slimme tips is ook: verhuur je auto en zet dat opzij voor je jaarlijks onderhoud. Zo rijd je goedkoop je auto. En het mooiste: de weggeefhoek op facebook, daar mag je zelfs vragen om wat je echt nodig hebt. En je ontmoet vele aardige mensen hierdoor.”

Waarom ben je Bruggenbouwer geworden?

“Ik wil me graag inzetten zodat mensen in armoede meer levensvreugde en positiviteit mogen ervaren en ik wil hen stimuleren anders te gaan denken. Er is meer mogelijk dan men denkt.”

Hoe wist je dat de training Bruggenbouwers er was?

“Ik las meerdere malen het berichtje in De Peperbus, maar twijfelde. Uiteindelijk heb ik me aangemeld voor deze tweede lichting Bruggenbouwers. Ook sprak ik er met een vriendin over, zij is van de eerste groep Bruggenbouwers. Gezien mijn brede achtergrond vond ze deze training ook wel iets voor mij. Ik hoop mijn kennis en ideeën in te kunnen zetten, zodat mensen in de armoede er iets aan kunnen hebben.”

Welk plan heb je tijdens Bruggenbouwers voor de doelgroep ontwikkeld?

“Gezond eten wordt een knelpunt als je in armoede zit, het is de sluitpost van je uitgaven. Terwijl een goede gezondheid essentieel is om ook geestelijk je hoofd boven water te houden. Op een geven moment kreeg ik het idee: moestuinieren op de vierkante meter. Het heeft meerdere functies voor de doelgroep. Namelijk je eigen biologische groentes verbouwen, waarin veel meer voedingswaarde zit dan in het gemiddelde supermarktvoer. Je bent buiten en tijdens het werken in de moestuin even uit je hoofd (lees: kopzorgen). Voorts biedt het gelegenheid tot sociale ontmoetingen en uitwisselen van ervaringen en goede tips. Het plan is nog in ontwikkeling, elke week krijg ik weer tips van mensen die ik ontmoet en spreek over mijn plan. Zo gaandeweg zal het plan gestalte krijgen. Ik wil hieraan ook kookworkshops toevoegen en… met iets speciaals, maar dat ga ik nu nog niet verklappen.
Ik hoop mensen mee te geven om niet bij de pakken neer te gaan zitten, het heft (van het tuingereedschap) in eigen hand te nemen, en daarmee ook je eigen leven met gezond eten.”

Wat brengt het jou om Bruggenbouwer te zijn?

“Ik vind het mooi om mensen te ontmoeten en die verder te kunnen helpen, ik kan dan mijn kennis en ideeën doorgeven.”

Wat was voor jou het mooiste moment tijdens de cursus Bruggenbouwers?

“Die moet nog komen. Ik vermoed als het plan gerealiseerd kan worden. Of misschien wel de eerste oogst? De toekomst zal het wel brengen.”

Meer informatie over Bruggenbouwers? Neem contact op met Informele Zorg van ZwolleDoet! via informelezorg@zwolledoet.nl of bel 038 422 52 00.