Gezond leven is leuk!

Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement verkeren, worden getraind tot Bruggenbouwers. Bruggenbouwers gaan na de training zelf lotgenotencontacten starten. Thema''s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Leila Taher is een van de Bruggenbouwers en vertelt haar verhaal.


Foto: Leila Taher

“Ik ben Leila Taher en kom uit Irak. Ik woon al 20 jaar in Nederland. In 2004 ben ik mijn baan verloren. Mijn functie was magazijnmedewerkster. Ik ben actief vrijwilliger bij verschillende organisaties in Zwolle. Zoals bij Travers Welzijn, ZwolleDoet!, Sport Overijssel en ik geef met veel plezier gymlessen aan vrouwen.”

Waarom ben je Bruggenbouwer geworden?

“Ik merkte dat de mensen er behoefte aan hadden om geholpen te worden, om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik wil nu graag laten zien wat ik bij deze cursus (Bruggenbouwers) heb geleerd. Ik wil hen de goede weg wijzen, door mijn ervaring te gebruiken, die ik in de cursus heb opgedaan.”

Hoe wist je dat deze mogelijkheid er was?

“Ik heb het in de krant gelezen. Het leek mij heel interessant en leerzaam. Ook heb ik via via gehoord over deze cursus.”

Wat doe jij als Bruggenbouwer?

“In de toekomst wil ik mensen die op de armoedegrens leven helpen. Bijvoorbeeld door deze mensen elkaar één keer per maand te laten ontmoeten. Mijn plan is om vrouwen van autochtone en allochtone afkomst aan het bewegen te brengen. Door deel te nemen aan sportactiviteiten en actief te zijn bij alle vormen van bewegen.”

Welk verschil wil je maken voor jouw doelgroep?

“Ik wil met andere instellingen samenwerken, zoals met Sport Overijssel, Travers Welzijn en ZwolleDoet! Ik wil hen uitnodigingen om samen een groep tot een succes te maken.”

Wat brengt het jou?

“Eerst wist ik niet hoe ik de training moest doen, kon doen. Maar toen ik begonnen ben, ben ik anders geworden. Ik durf meer, ik heb mijn kwaliteiten ontdekt, ik kan advies geven, goed voor mezelf en anderen zorgen.”

Wat is het mooiste moment dat je als Bruggenbouwer hebt meegemaakt?

“Op de eerste dag van de training maakten we kennis met elkaar. Er waren mensen van verschillende afkomsten, verschillende culturen en gezichten te ontdekken. Maar het doel van ons allen was bijna hetzelfde: mensen helpen die op de armoedegrens leven.”

Meer informatie over Bruggenbouwers? Neem contact op met Informele Zorg van ZwolleDoet! via informelezorg@zwolledoet.nl of bel 038 422 52 00.