Geheugensteuntjes

Voor mensen met dementie zijn er ‘Geheugensteuntjes’: vrijwilligers die een dagdeel in de week ingezet worden om bij de mensen thuis gezelschap te bieden.


Mensen met dementie hebben soms een andere belevingswereld. Besef van tijd en wat te doen in welke situatie, verdwijnt bij mensen met dementie. Daardoor kunnen onvoorspelbare situaties ontstaan. Dat maakt het voor mantelzorgers moeilijk om de zorg over te laten aan iemand anders.
Om mantelzorgers te ontlasten – en om Nederland dementievriendelijk te maken – zijn er nu vrijwilligers die zijn getraind tot ‘Geheugensteuntje’. Een Geheugensteuntje wordt gekoppeld aan iemand met dementie en gaat gemiddeld een dagdeel in de week bij diegene thuis op bezoek. Samen koken, boodschappen doen, wandelen, naar een koffietentje of iets anders leuks of nuttigs doen.

Training

Vrijwilligers krijgen een training om met dementie om te gaan. Na een intakegesprek volgen de vrijwilligers een individuele online training én een gezamenlijke training van Stichting Alzheimer Nederland. Daarnaast krijgen ze naslagwerk voor zelfstudie. Ze leren communiceren met mensen met dementie, verdiepen zich in de ziekte en krijgen inzicht in het verschil tussen ziekte en gedrag. Deelnemers ontvangen een certificaat.
Het is belangrijk dat vrijwilligers openstaan voor anderen, stevig in hun schoenen staan en affiniteit hebben met dementie. Vrijwilligers staan er niet alleen voor. Ze worden begeleid door een professional van Steunpunt Informele Zorg en kunnen daar ieder moment op terugvallen.

Aanmelden als vrijwilliger

Meld je aan als vrijwilliger bij Janneke Kramer, via j.kramer@zwolledoet.nl of 038 422 52 00.