‘Een positieve benadering en een luisterend oor’

Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, worden getraind tot Bruggenbouwers. Bruggenbouwers gaan na de training zelf lotgenotencontacten starten. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Bruggenbouwer Emel Yurt vertelt:

Waarom ben je Bruggenbouwer geworden?

“Ik doe veel vrijwilligerswerk, maar ik wil graag een betaalde baan hebben. Om een betaalde baan te hebben vragen werkgevers ten eerste veel van je. Er zijn verwachtingen en aan die verwachtingen wil ik graag zo goed mogelijk voldoen. Daarom gaf ik me op voor de training Bruggenbouwers bij ZwolleDoet! Ik wilde me hier ontwikkelen in mijn communicatievaardigheden, sociale vaardigheden en ik wilde kennis maken met andere culturen. Mijn deelname heeft me op verschillende gebieden veel opgeleverd.”

Hoe wist je dat deze mogelijkheid er was?

“Al twee jaar werk ik als vrijwilliger bij de Terp /Wijz (een organisatie die ouderen uitdaagt om actief te zijn zodat ze hun mogelijkheden en talenten kunnen gebruiken). Een collega daar heeft jaren geleden meegedaan aan de cursus AMWHAT bij ZwolleDoet!, die training is ook gericht op empowering. Zij is op dit moment allochtonenadviseur en heeft de leiding op de afdeling. Ze vertelde mij wat het haar heeft opgeleverd en hoe zij zich dankzij deze lessen heeft kunnen ontwikkelen. Ze leerde zichzelf beter kennen en adviseerde mij hier ook aan deel te nemen. Dit leek me erg interessant. Zo heb ik me opgegeven voor Bruggenbouwers.”

Wat doe jij als bruggenbouwer? Wat is jouw plan/project? Hoe kunnen mensen hier aan meedoen?

“Als bruggenbouwer ben ik me nu veel meer bewust van wat ik wil en waar ik mee bezig ben. Ik heb veel minder stress in onvoorspelbare en stressvolle situaties. Ook heb ik meer rust in mijn hoofd en kan ik bepaalde keuzes beter voor mijzelf maken. Mijn plan voor nu is om meer aandacht te besteden aan de dingen waar ik graag mee bezig wil zijn. Dit gaat vooral over mijn werk en mijn sociale contacten. Nu kan ik een betere balans vinden in de besteding van aandacht aan werk, sociale contacten, mijzelf en mijn kinderen.”

Welk verschil wil je maken voor jouw doelgroep?

“Ik wil graag mijn ervaringen, die ik heb opgedaan tijdens de lessen bij bruggenbouwers, delen bij de dagbesteding (voor ouderen, de Terp) waar ik vrijwilligerswerk verricht. Ik wil graag de dingen die ik heb geleerd in de praktijk toepassen.”

Wat levert het jou op?

“Ik heb mezelf leren kennen en weet mijn positieve en negatieve punten. Na de bewustwording ben ik nu bezig om mijn negatieve punten te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van taal en sociale contacten. Verder kan ik sneller oplossingen vinden voor problemen.”

Wat is het mooiste moment dat je als Bruggenbouwer hebt meegemaakt?

“Een mooie herinnering voor mij is de goede steun die ik van de begeleiders kreeg. Ik voelde een positieve benadering, een luisterend oor en een goede benadering. Dit vond ik altijd erg prettig en zorgde ervoor om anders te kijken naar bepaalde zaken in het leven. Daarom wil ze hierbij erg bedanken. Daarnaast was het ook mooi om de verschillende verhalen van de andere deelnemers te horen. Hierbij zagen we dat we soms het zelfde dachten, voelden of wilden in het leven en praatten we over de mogelijkheden hiervoor."