Zwolle zoekt bruggenbouwers

Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, kunnen door ZwolleDoet! getraind worden tot Bruggenbouwers. Na de training krijgen zij indien gewenst nog ondersteuning van WijZ, Travers of ZwolleDoet!, het project wordt door de gemeente Zwolle gefinancierd.


Bruggenbouwers starten na de training zelf lotgenotencontacten om een verschil te maken vanuit hun eigen ervaring en inspiratie. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen. Bruggenbouwers verbinden vanuit kracht, empoweren, investeren in netwerken, verlagen drempels, signaleren binnen de doelgroep, dragen kennis over, stimuleren mensen in actie te komen, betekenen iets voor een ander.

Om Bruggenbouwer te worden, is het belangrijk dat je ervaringsdeskundig bent; je hebt van dichtbij gezien of je weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven op de armoedegrens en/of hoe allochtone ouderen soms in een isolement leven. Je kent de vragen, zorgen en belemmeringen, maar ook de kansen en mogelijkheden. ‘Het doel is om kwetsbare burgers binnen de eigen doelgroep te bereiken en te activeren. De ervaring leert namelijk dat ervaringsdeskundigen mensen uit vergelijkbare situaties goed weten te bereiken. De eerste Bruggenbouwers zijn inmiddels begonnen om vanuit eigen kracht ondersteunende initiatieven te ontwikkelen die een verschil kunnen maken in de doelgroep.

Meer informatie over Bruggenbouwers? Neem contact op met Informele Zorg van ZwolleDoet! via informelezorg@zwolledoet.nl of bel 038 422 52 00.
 

Bruggenbouwerstraining - ZwolleDOET! & Travers Welzijn from GGTV on Vimeo.


Voorbeeldproject

Bekijk hier de uitzending van 31 augustus 2016 door RTVOost over de cursus "Meer doen met minder geld". Een praktische en optimistische cursus die je leert hoe er met minder geld toch veel mogelijk blijkt te zijn. De cursus wordt gegeven door Bruggenbouwers Gerrie Brommer, Joëlla Fieman, Marjon Butterhoff en Jolanda Visser. 
 Zwolse bruggenbouwers

Gecertificeerd in maart 2017
Gecertificeerd in maart 2016
Gecertificeerd in 2015